Kocham włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem 😉 Nadzienie jest proste i typowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi.
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów)
- 15 g drożdży
- łyżka cukru
- 100 ml wody
- 250 g ricotty
- sól
Nadzienie:
- 200 g sera scamorza
- salami
- duża garść rukoli
- oliwa z oliwek
- dwie gałązki rozmarynu
Najpierw drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Później dodajemy do nich wodę i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem.
Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek.
Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Chlebek ma ładnie zbrązowieć.
Podajemy gorący, pokrojony jak pizzę.
Smacznego 😉