Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Pierwszy noworoczny przepis jest dziecinnie łatwy. Świetnie nadaje się na szybki, a wręcz błyskawiczny obiad! Czerwone pesto z suszonych pomidorów można oczywiście wykorzystać klasycznie do makaronu (i jest naprawdę przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 10 czarnych oliwek (można je zamienić na 2 suszone pomidory)
  • około 10 listków bazylii
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka pestek słonecznika
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka tartego twardego sera (np. parmezanu, czy pecorino)
  • 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych
  • 3-4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne.

Pomidory i oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.

Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

Smacznego 😉

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz