Przepis na błyskawiczny obiad gotowy w niecałe 15 minut. Dodatkowo prawie nie trzeba nic kroić. Makaron z białą kiełbasą jest bardzo sycący i idealny na takie zimowe, pochmurne dni. Koniecznie spróbujcie 😉
Makaron z białą kiełbasą
2 duże porcje
Składniki:
- około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania)
- 2-3 surowe białe kiełbaski
- 250 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- 2 łyżki oleju
- garść posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
- tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser)
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu wyciskamy z osłonki małe kawałki kiełbasek. Smażymy kilka minut aż się zarumienią. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, aż mniej więcej połowa śmietany odparuje i sos lekko zgęstnieje. Wtedy dorzucamy gorący, odcedzony makaron i posiekaną natkę.
Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera.
Smacznego 😉