Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

Dzisiaj kolejna podróż kulinarna. Tym razem kierunek to Azja… a konkretnie Chiny. Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami przygotowywane w woku. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty z Azji. Mało tego coraz częściej produkty te są w bardzo przystępnej cenie. Więc kiedy widzę w sklepach różnego rodzaju produkty z Chin od razu zatrzymuję się przed tą półką na dłużej. Kiedy tylko w sklepach rozpoczyna się tzn. „tydzień azjatycki” mój koszyk jest wypełniony po brzegi (w szczególności makaronami) 🙂

Jeśli jeszcze nie próbowaliście chińskich makaronów, to jest to najwyższy czas. Uwierzcie nie pożałujecie 😉

makaron chiński

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczak
  • 1 średnia marchewka
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 150 g makaronu chow mein
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól

Do podania:

  • natka pietruszki
  • sezam

Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i doprawiamy solą. Przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Wszystko kroimy w cienkie paski (zapałki). Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny.

W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pamiętajcie, że kurczaka smażymy na bardzo gorącym oleju. Smażymy około 2-3 minuty co jakieś czas mieszając. Gdy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki. W woku ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek, papryczkę i imbir. Smażymy około 30 sekund. Wrzucamy pieczarki. Odrobinę solimy i smażymy mieszając około 1 minutę po czym dodajemy pozostałe warzywa. Wszystkie warzywa obsmażamy jakieś 3 minuty. Pamiętamy aby o jakiś czas je przemieszać. Do warzyw dorzucamy podsmażonego kurczaka i makarony. Wszystko zalewamy przygotowanym bulionem. Mieszamy i smażymy, aż makaron wchłonie cały płyn.

Podajemy z sezamem i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

makaron chiński 2

Dodaj komentarz