Ten przepis to połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Szpinak, pomidorki i kurczak to świetnie dopasowane trio, które w każdej postaci smakuje wspaniale. Tym raziem połączyłam je z makronem. Danie jest pyszne, sycące, niedrogie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Idealne dla zapracowanych. Dodatkowo to danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy jeśli zapakujemy je do pudełeczka 😉
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami
2 duże porcje
Składniki:
- około 250 g krótkiego makaronu np. orecchiette, muszelki, penne
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g szpinaku baby
- ząbek czosnku
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz)
- łyżka oleju/oliwy
- 2-3 łyżki śmietany kremówki 30%
- garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny)
- pieprz
- sól
Do podania:
- tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)
- świeża bazylia
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około połowa szklanki wody w której się gotował.
Kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go ulubionymi przyprawami. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso i smażymy na rumiano. Następnie do mięsa dorzucamy pomidorki koktajlowe, szpinak i około 4 łyżki wody z makaronu. Całość przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie, a pomidorki trochę zmiękną. Wtedy dorzucamy makaron, ser i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy chwilę, aż ser oblepi makaron.
Podajemy obsypane tartym parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego 😉