Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Ten przepis to połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Szpinak, pomidorki i kurczak to świetnie dopasowane trio, które w każdej postaci smakuje wspaniale. Tym raziem połączyłam je z makronem. Danie jest pyszne, sycące, niedrogie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Idealne dla zapracowanych. Dodatkowo to danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy jeśli zapakujemy je do pudełeczka 😉

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g krótkiego makaronu np. orecchiette, muszelki, penne
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g szpinaku baby
  • ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz)
  • łyżka oleju/oliwy
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny)
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)
  • świeża bazylia

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około połowa szklanki wody w której się gotował.

Kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go ulubionymi przyprawami. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso i smażymy na rumiano. Następnie do mięsa dorzucamy pomidorki koktajlowe, szpinak i około 4 łyżki wody z makaronu. Całość przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie, a pomidorki trochę zmiękną. Wtedy dorzucamy makaron, ser i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy chwilę, aż ser oblepi makaron.

Podajemy obsypane tartym parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz