Makaron na ostro

Zapewne niejedno z Was ma taki sam problem jak ja. Po urodzinowych, imieninowych czy innych rodzinnych spotkaniach, w naszych lodówkach pozostaje dużo jedzenia ;/ Bardzo nie lubię jak ono się marnuje. W moim domu najwięcej pozostaje wędliny, a jak wiadomo ona nie może pozostać w lodówce zbyt długo. Można ją oczywiście zamrozić i wykorzystać kiedyś do bigosu czy fasolki po bretońsku, ale można też przygotować przy jej użyciu szybki i smaczny obiad. Dzisiejszy pomysł na niedrogi i ekspresowo wykonany posiłek to makaron na ostro.

makaron

Makaron na ostro

Składniki:

  • opakowanie makaronu (u mnie penne, ale mogą być również świderki, lub inny podobny makaron)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml wody
  • ok. 100 – 150 g różnego rodzaju wędlin (najlepiej jak wśród nich znajdzie się kawałek kiełbasy)
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • odrobina chilli (w zależności od upodobań)
  • kilka listków bazylii
  • łyżka tłuszczu do smażenia
  • ulubiony ser żółty do posypania makaronu

Wędlinę kroimy w kostkę lub w paski, jak nam wygodniej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną wędlinę. Podsmażamy ją, aby zrobiła się chrupiąca i rumiana. Do tak podsmażonej wędliny dodajemy przecier pomidorowy, wodę, wszystkie przyprawy i posiekaną bazylię. Podgrzewamy mieszając przez około 10 min. W międzyczasie gotujemy makaron, aby był al dente. Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem pomidorowym. Podajemy posypane ulubionym tartym serem.

Smacznego:)

IMG_20160209_132143

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.