Makaron w sosie dyniowym

Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu 😉 Nie zdziwi więc Was zatem dzisiejszy przepis. A ponieważ dynia to zdecydowanie niekwestionowana królowa jesieni, a jej cudowny kolor ciągle mnie inspiruje to właśnie na jej bazie przygotowałam danie. Makaron w sosie dyniowym to bardzo proste danie. Jest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak 😉

Makaron w sosie dyniowym

Makaron w sosie dyniowym

Składniki:

  • około 250 g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 1 kg dyni (waga po obraniu)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym)
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ok. 200-250 ml wody
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • drobno posiekana natka pietruszki
  • ser pecorino lub inny podobny

Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w małą kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy dynię. Chwilę smażymy. Następnie dolewamy wodę, solimy, przykrywamy i dusimy ją na średnim ogniu aż zmięknie.

W tym samym czasie z papryki usuwamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skorą do góry i pieczemy w 200°C, aż skórka ściemnieje. Następnie obieramy ją ze skórki.

Do dyni dodajemy obraną paprykę, drobno straty imbir, chili, kurkumę i pieprz i blendujemy na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy do niego jeszcze trochę wody. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Makaron gotujemy al dente. Ugotowany i odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.

Podajemy obsypany drobno posiekaną natką pietruszki i stratym serem.

Smacznego 😉

Makaron w sosie dyniowym

Makaron w sosie dyniowym


Warzywa dyniowate 2018

2 komentarzy

Dodaj komentarz