Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu 😉 Nie zdziwi więc Was zatem dzisiejszy przepis. A ponieważ dynia to zdecydowanie niekwestionowana królowa jesieni, a jej cudowny kolor ciągle mnie inspiruje to właśnie na jej bazie przygotowałam danie. Makaron w sosie dyniowym to bardzo proste danie. Jest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak 😉
Makaron w sosie dyniowym
Składniki:
- około 250 g makaronu (u mnie spaghetti)
- 1 kg dyni (waga po obraniu)
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym)
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- ok. 200-250 ml wody
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- drobno posiekana natka pietruszki
- ser pecorino lub inny podobny
Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w małą kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy dynię. Chwilę smażymy. Następnie dolewamy wodę, solimy, przykrywamy i dusimy ją na średnim ogniu aż zmięknie.
W tym samym czasie z papryki usuwamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skorą do góry i pieczemy w 200°C, aż skórka ściemnieje. Następnie obieramy ją ze skórki.
Do dyni dodajemy obraną paprykę, drobno straty imbir, chili, kurkumę i pieprz i blendujemy na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy do niego jeszcze trochę wody. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente. Ugotowany i odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.
Podajemy obsypany drobno posiekaną natką pietruszki i stratym serem.
Smacznego 😉
Bardzo lubię dania z dyni, więc koniecznie muszę spróbować tego przepisu 🙂
Zdecydowanie polecam 😉