Makaron z brokułami i sosem serowym

Potrzebujecie szybkiego przepisu na bezmięsny obiad? Makaron z brokułami i sosem serowym to będzie dla Was rozwiązanie idealne. Połączenie jędrnego makaronu, kremowo-serowego sosu na bazie beszamelu i pysznych, zielonych brokułów. Danie idealne 😉

Makaron z brokułami i sosem serowym

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania)
  • 1 średni brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 ser camembert (120 g)
  • czosnek granulowany do smaku
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie. Gotowe różyczki zalewamy zimną wodą.

W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Do gotowego sosu dorzucamy brokuła.

Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz