Potrzebujecie szybkiego przepisu na bezmięsny obiad? Makaron z brokułami i sosem serowym to będzie dla Was rozwiązanie idealne. Połączenie jędrnego makaronu, kremowo-serowego sosu na bazie beszamelu i pysznych, zielonych brokułów. Danie idealne 😉
Makaron z brokułami i sosem serowym
2 duże porcje
Składniki:
- około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania)
- 1 średni brokuł
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 1 ser camembert (120 g)
- czosnek granulowany do smaku
- pieprz
- sól
Do podania:
- świeżo mielony pieprz
- tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie. Gotowe różyczki zalewamy zimną wodą.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Do gotowego sosu dorzucamy brokuła.
Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉