Makaron z indykiem w sosie serowym

Dziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach 😉 Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. 

Makaron z indykiem w sosie serowym

Makaron z indykiem w sosie serowym

Składniki:

  • około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania)
  • 500 g filetu z indyka
  • ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, mielone ziele angielskie, pieprz, sól)
  • około 140 g sera żółtego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżka mąki
  • 1 łyżki oleju
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeżo mielony pieprz
  • tarty ser np. parmezan
  • drobno posiekana natka pietruszki

Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na łyżce oleju.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy starty na dużych tarce o dużych oczkach ser. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do gotowego sosu dorzucamy usmażonego indyka.

Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Makaron z indykiem w sosie serowym

Makaron z indykiem w sosie serowym

Dodaj komentarz