Dziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach 😉 Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie.
Makaron z indykiem w sosie serowym
Składniki:
- około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania)
- 500 g filetu z indyka
- ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, mielone ziele angielskie, pieprz, sól)
- około 140 g sera żółtego
- 500 ml mleka
- 2 łyżka masła
- 2 łyżka mąki
- 1 łyżki oleju
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Do podania:
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
- tarty ser np. parmezan
- drobno posiekana natka pietruszki
Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na łyżce oleju.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy starty na dużych tarce o dużych oczkach ser. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do gotowego sosu dorzucamy usmażonego indyka.
Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉