Makaron z oliwkami i pesto z rukoli

Nadal pozostajemy w temacie makaronów. Tym razem w połączeniu z pysznym i świeżym pesto z rukoli. To świetny sposób na szybki i smaczny bezmięsny obiad. A jeśli macie ochotę na mięso wystarczy, że dorzucicie do niego pokrojoną w drobną kostkę, doprawioną i usmażoną pierś z kurczaka.

Makaron z oliwkami i pesto z rukoli

Składniki:

  • około 250 g krótkiego makaronu np. penne Lubella
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) do posypania

Pesto z rukoli:

  • 2 garści rukoli
  • 5 dużych listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera)
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Oliwki kroimy w plasterki.

Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to konieczne. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy ją wraz z bazylią, czosnkiem, serem, solą i pestkami słonecznika w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.

Pesto łączymy z gorącym makaronem i oliwkami. Podajemy obsypane dużą ilością sera.

Tak przygotowane pesto możemy również przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą z oliwek dzięki czemu nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Smacznego 😉


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.