Nadal pozostajemy w temacie makaronów. Tym razem w połączeniu z pysznym i świeżym pesto z rukoli. To świetny sposób na szybki i smaczny bezmięsny obiad. A jeśli macie ochotę na mięso wystarczy, że dorzucicie do niego pokrojoną w drobną kostkę, doprawioną i usmażoną pierś z kurczaka.
Makaron z oliwkami i pesto z rukoli
Składniki:
- około 250 g krótkiego makaronu np. penne Lubella
- pół słoiczka czarnych oliwek
- tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) do posypania
Pesto z rukoli:
- 2 garści rukoli
- 5 dużych listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera)
- 3-4 łyżki pestek słonecznika
- około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Oliwki kroimy w plasterki.
Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to konieczne. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy ją wraz z bazylią, czosnkiem, serem, solą i pestkami słonecznika w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
Pesto łączymy z gorącym makaronem i oliwkami. Podajemy obsypane dużą ilością sera.
Tak przygotowane pesto możemy również przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą z oliwek dzięki czemu nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.
Smacznego 😉