Jak tam Kochani minął weekend? U nas była piękna pogoda, która aż prosiła o krótką wycieczką. W takie dni szkoda czasu na długie gotowanie 😉 Dlatego mam dla Was szybki przepis na makaron z pomidorkami. Szybki, prosty i lekki obiad idealny na letni posiłek. W dodatku właśnie teraz mamy dostęp do najsmaczniejszych pomidorków 😉
Makaron z pomidorkami
Składniki:
- 250 g makaronu (np. fusilli, penne)
- około 500 – 600 g pomidorków koktajlowych
- 20 ml oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- papryczka chili
- porządna garść świeżej bazylii
- sól
- parmezan lub grana padano do podania
Rozpoczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie al dente.
W tym czasie zajmujemy się sosem. Pomidorki możemy sparzyć i obrać ze skórki lub zostawić skórkę i przekroić je tylko na połówkę (tak jak ja). Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy posiekaną drobno papryczkę chili i posiekany czosnek. Smażymy chwilę uważając, żeby nie przypalić czosnku. Później dodajemy pomidorki i zmniejszamy ognień. Doprawiamy solą i całość smażymy około 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i ugotowany makaron. Mieszamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty.
Podajemy posypane tartym serem i posiekaną bazylią.
Smacznego 😉
takie proste, a takie pyszne 🙂
Bardzo dziękuję 😉