Makaron z pomidorkami

Jak tam Kochani minął weekend? U nas była piękna pogoda, która aż prosiła o krótką wycieczką. W takie dni szkoda czasu na długie gotowanie 😉 Dlatego mam dla Was szybki przepis na makaron z pomidorkami. Szybki, prosty i lekki obiad idealny na letni posiłek. W dodatku właśnie teraz mamy dostęp do najsmaczniejszych pomidorków 😉

Makaron z pomidorkami

Makaron z pomidorkami

Składniki:

  • 250 g makaronu (np. fusilli, penne)
  • około 500 – 600 g pomidorków koktajlowych
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • porządna garść świeżej bazylii
  • sól
  • parmezan lub grana padano do podania

Rozpoczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie al dente.

W tym czasie zajmujemy się sosem. Pomidorki możemy sparzyć i obrać ze skórki lub zostawić skórkę i przekroić je tylko na połówkę (tak jak ja). Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy posiekaną drobno papryczkę chili i posiekany czosnek. Smażymy chwilę uważając, żeby nie przypalić czosnku. Później dodajemy pomidorki i zmniejszamy ognień. Doprawiamy solą i całość smażymy około 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i ugotowany makaron. Mieszamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Podajemy posypane tartym serem i posiekaną bazylią.

Smacznego 😉

Makaron z pomidorkami

Makaron z pomidorkami

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.