Makaron z prawdziwkami

Dzisiaj nadal pozostajemy w jesiennych smakach. Jednak tym razem w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwki (borowiki). Leśne grzyby nadają każdej potrawie wspaniałego i niepowtarzalnego aromatu.

To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Jest wyborne, bardzo proste w przygotowaniu i wprost idealne na szybki obiad 🙂

Makaron z prawdziwkami

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania)
  • około 400 g świeżych prawdziwków (mogą być także kozaki lub podgrzybki)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser)

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.

W tym samym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund, uważając żeby nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy grzyby i solimy je. Smażymy je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłocą, a woda odparuje. Po tym czasie dolewamy do nich śmietankę. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany, gorący makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera.

Smacznego 😉


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.