Makaron z prawdziwkami

Dzisiaj nadal pozostajemy w jesiennych smakach. Jednak tym razem w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwki (borowiki). Leśne grzyby nadają każdej potrawie wspaniałego i niepowtarzalnego aromatu.

To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Jest wyborne, bardzo proste w przygotowaniu i wprost idealne na szybki obiad 🙂

Makaron z prawdziwkami

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania)
  • około 400 g świeżych prawdziwków (mogą być także kozaki lub podgrzybki)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser)

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.

W tym samym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund, uważając żeby nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy grzyby i solimy je. Smażymy je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłocą, a woda odparuje. Po tym czasie dolewamy do nich śmietankę. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany, gorący makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera.

Smacznego 😉


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Jeden komentarz

Dodaj komentarz