Makaron z serem

Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w przygotowaniu dań. Kiedy jeszcze mieszkałam w internacie to przygotowywałam go przynajmniej dwa razy w tygodniu 😀 Do dziś pozostał mi sentyment do tego dania 😉 Kiedy nie mam czasu i potrzebuję przygotować obiad w 15 minut to pierwszą myślą jest właśnie makaron z serem.

Z czasem ulepszyłam to danie dodając do niego jajko i przyprawy. Początkowo było to jajko na miękko, a później jajko w koszulce (kiedy w końcu nauczyłam się jak przygotować 🙂 ). Tę wersję lubię najbardziej.

Makaron z serem

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g krótkiego makaronu np. penne, czy fusilli (świderki)
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 świeże jajka
  • ulubione przyprawy: u mnie papryka słodka, papryka ostra i czosnek granulowany
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do gorącego makaronu dodajemy starty na tarce ser żółty i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a ser całkowicie roztopi (w razie potrzeby, jeśli nasz ser nie chce się roztopić, lekko podgrzewamy wszytko na małym ogniu).

Pod koniec gotowania makaronu, w drugim wysokim garnku zagotowujemy posoloną wodę. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Gorący makaron przekładamy na talerz i obsypujemy przyprawami. Na górze układamy jajko w koszulce i wszystko obruszamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz