Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Dawno nie wrzucałam przepisu na makaron. Najwyższy czas to nadrobić! Jak zwykle w przypadku makaronów jest to propozycja na pyszny, prosty i bardzo szybki obiad.

Jeśli chodzi o użyty makaron jest to bavette. Swym kształtem przypomina grube, spłaszczone spaghetti. Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami.

Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 garści rukoli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów)
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • tarty ser np. parmezan lub gran padano

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Łososia, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy dosłownie chwileczkę, żeby czosnek się nie spalił. Dorzucamy suszone pomidory, rukolę, łososia i oliwki. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy makaron i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy 2-3 minuty i gotowe.

Podajemy posypane dużą ilością tartego sera.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

Dodaj komentarz