Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

Jak już wiecie mam słabość do makaronu 🙂 Więc generalnie moje tygodniowe menu nie może obejść się bez makaronu! Tym razem postawiłam na Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską. Całość wykończyłam śmietanką i parmezanem.

Danie jest bardzo proste i można przygotować je w ekspresowym tempie. Dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które pracują do późna i nie mają siły na przygotowywanie skomplikowanych przepisów.

makaron1

Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

Składniki:

  • 3/4 opakowania makaronu fusilli (świderki)
  • około 250 g świeżego szpinaku
  • 5-6 plasterków szynki parmeńskiej
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy z oliwek/masła
  • parmezan (ilość uzależniona od indywidualnych preferencji:)
  • pieprz
  • sól

Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Chwile podsmażamy i dorzucamy szpinak. Smażymy przez jakieś 4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego 🙂

makaron3

Dodaj komentarz