Maślane tagliatelle ze szparagami

Jak ja kocham szparagi! 😀 Tylko dlaczego sezon na nie jest taki krótki ;( No nic trzeba korzystać maksymalnie dopóki jeszcze są. Dlatego dzisiaj w menu maślane tagliatelle ze szparagami, czyli prostota w najsmaczniejszym wydaniu. Dodatkowo całe danie jest po prostu błyskawiczne w wykonaniu – maksymalnie 15 minut. 

Maślane tagliatelle ze szparagami

Maślane tagliatelle ze szparagami

Składniki:

  • około 250 g makaronu tagliatelle
  • 500 g zielonych szparagów (pęczek)
  • 150 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ser parmezan, grana padano lub podobny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Najpierw gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. 

W czasie, kiedy gotujemy makaron, zajmujemy się szparagami. Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce (to zazwyczaj około 1/4 końcówki szparagów) i są już gotowe do użycia. Następnie odcinamy „główki” i odkładamy na bok – one smażą się najszybciej dlatego będziemy dodawać je na sam koniec. Resztę kroimy pod skosem w około 2 centymetrowe kawałki. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojone szparagi i smażymy około 5 minut. Później doprawiamy solą oraz dodajemy „główki” szparag, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe masło. Zmniejszamy ogień i smażymy do rozpuszczenia masła.

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron oraz około 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu makaronu. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy całość około 1-2 minut, aż woda odparuje i powstanie pyszny sos. 

Podajemy obficie posypane serem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Maślane tagliatelle ze szparagami

Maślane tagliatelle ze szparagami

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.