Jak ja kocham szparagi! 😀 Tylko dlaczego sezon na nie jest taki krótki ;( No nic trzeba korzystać maksymalnie dopóki jeszcze są. Dlatego dzisiaj w menu maślane tagliatelle ze szparagami, czyli prostota w najsmaczniejszym wydaniu. Dodatkowo całe danie jest po prostu błyskawiczne w wykonaniu – maksymalnie 15 minut.
Maślane tagliatelle ze szparagami
Składniki:
- około 250 g makaronu tagliatelle
- 500 g zielonych szparagów (pęczek)
- 150 g masła
- 2 ząbki czosnku
- ser parmezan, grana padano lub podobny
- świeżo mielony pieprz
- sól
Najpierw gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
W czasie, kiedy gotujemy makaron, zajmujemy się szparagami. Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce (to zazwyczaj około 1/4 końcówki szparagów) i są już gotowe do użycia. Następnie odcinamy „główki” i odkładamy na bok – one smażą się najszybciej dlatego będziemy dodawać je na sam koniec. Resztę kroimy pod skosem w około 2 centymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojone szparagi i smażymy około 5 minut. Później doprawiamy solą oraz dodajemy „główki” szparag, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe masło. Zmniejszamy ogień i smażymy do rozpuszczenia masła.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron oraz około 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu makaronu. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy całość około 1-2 minut, aż woda odparuje i powstanie pyszny sos.
Podajemy obficie posypane serem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉
W prostocie siła. Pyszne danie, zwłaszcza że ja też uwielbiam szparagi 🙂
Dokładnie – czasami nie ma co kombinować i wystarczą trzy składniki, żeby wyczarować cudo 🙂