Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to jedna z ulubionych potraw mojego chłopaka ;D W związku z czym pojawia się dość często na naszym stole. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie wrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga 😉

Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę.

Spaghetti bolognese

2 duże porcje

Składniki:

  • około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania)
  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili
  • po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około szklanka wody w której się gotował.

Na patelce rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Spaghetti bolognese podajemy obficie obsypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

2 komentarzy

    • Pati:

      Oczywiście 😉
      Ja generalnie dodaje do tych składników, które są powyżej: korzeń pietruszki, seler naciowy, jedną więcej marchewkę, dwie puszki pomidorów (zastępuję nimi passatę), szklankę mleka i 1,5 szklanki czerwonego wina. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, a seler naciowy drobno kroję. Później postępujemy dokładnie według powyższego przepisu. Więc ma patelce rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Krótko smażymy. Dorzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dolewamy mleko. Smażymy do momentu w którym mleko odparuje, wtedy dolewamy wina. Dajemy mu trochę odparować i gdy się zredukuje dodajemy zmiksowane pomidory. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dorzucamy starte i pokrojone warzywa i dusimy przez minimum 2 godziny.
      Ten przepis na pewno pojawi się na moim blogu w przyszłości wraz ze zdjęciem 😉
      Zapraszam ponownie i pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz