25 październik to Międzynarodowy Dzień Makaronu. Tak więc nie będzie to dla Was zaskoczeniem, że dzisiejszy danie to właśnie makaron, a konkretnie spaghetti z małżami Venus 😀
Oczywiście będzie to danie proste, szybkie w przygotowaniu i zawierające tylko kilka składników, bo jak wiadomo najsmaczniejsze są dania nie przekombinowane 😉
Jeszcze jedna ważna informacja dotycząca małży. Pamiętajcie, że jeśli małże nie otworzą się podczas gotowania, oznacza to że są zepsute i należy je bezwzględnie wyrzucić!
Spaghetti z małżami Venus
2 duże porcje
Składniki:
- około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania)
- około 500 g mrożonych małży Venus
- 100 ml białego wina
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Dodatkowo:
- tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser)
Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około godziny. Po tym czasie powinny się one pootwierać, te które pozostaną zamknięte po rozmrożeniu należy wyrzucić.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie w wysokiej patelce lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, uważając żeby go nie przypalić. Dorzucamy małże. Potrząsamy kilka razy patelnią/garnkiem, zalewamy je winem i przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią/garnkiem. Po tym czasie sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły, jeśli nie to koniecznie wyrzućcie te zamknięte!!! Do małż dodajemy śmietankę i drobno posiekaną natkę, całość solimy. Znowu podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas potrząsając patelnią/garnkiem. Ściągamy je z ognia, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy obsypane tartym serem.
Smacznego 😉
Fantastyczny przepis! Jako od niedawna zostałam mieszkanką Hiszpanii uczę się gotować potrawy z owocami morza. Ten przepis będzie dla mnie idealny! 😉
Bardzo się cieszę i w takim razie czekam na zdjęcie makaronu 😉