Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad? Spaghetti z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i oliwkami będzie rozwiązaniem idealnym!
To danie przygotujecie w ekspresowym tempie. Zajmuje to 20 minut i to tylko dlatego że musimy ugotować makaron. Sam sos przygotujecie w jakieś 5-6 minut. Spaghetti z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i oliwkami to bardzo sycące danie. Spróbujcie koniecznie. Ja uwielbiam tą propozycję 😉
Spaghetti z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i oliwkami
2 duże porcje
Składniki:
- połowa opakowania makaronu spaghetti (około 250g)
- 6 pomidorów suszonych w zalewie ziołowej
- 4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
- 15 oliwek czarnych
- ząbek czosnku
- 200 g śmietany 30%
- szklanka tartego sera pecorino (może być też inny)
- łyżeczka oregano
- pieprz
- sól
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i wrzucamy posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę. Smażymy mieszając, około minutę i dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietankę. Podgrzewamy około 3-4 minut cały czas mieszając. Dodajemy ser (około 3/4 szklanki, resztę zostawiamy do dekoracji) i doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy makaron.
Spaghetti podajemy posypane serem.
Smacznego 🙂