Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem

Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. I jeszcze ten kremowy beszamel… Musicie spróbować!

Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem

Składniki:

  • 16 makaronowych muszli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży)
  • pół kulki mozzarelli
  • łyżka tartego parmezanu
  • 100 g żółtego sera
  • pół kostki fety
  • 100 g sera pleśniowego camembert
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól

Sos beszamel:

  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, a fetę kruszymy. Dorzucamy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.

W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę sosu beszamel. Każdą muszlę najpierw nadziewamy szpinakiem i masą serową. Muszle polewamy resztą sosu i posypujemy odłożonym serem.

Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.