Club sandwich, czyli kanapka klubowa z sadzonym jajkiem

Kanapka zwykle kojarzy nam się z nudą :/ Wiadomo jeśli nie mamy czasu jest to najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie jedzenia. Ale nawet zwykłą kanapkę można zamienić w ciekawe danie. Bardzo popularną amerykańską klasyką jeśli chodzi o kanapki jest club sandwich, czyli kanapka klubowa.

Jej podstawą jest chleb tostowy. W środku znajduje się pieczony lub gotowany filet z kurczaka, plasterki soczystego pomidora, chrupiący bekon i sałata. Całość uzupełnia majonez.

Kanapka na pewno nie jest fit, ale jest pyszna!

Nieszczególnie przepadam za chlebem tostowym (no chyba że jest on zgrillowany z serem w środku ;)) i uważam, że nasze polskie pieczywo jest po prostu genialnie i bardzo smaczne, dlatego do mojej wersji kanapki klubowej użyłam kajzerki. Dodałam do niej także plasterki awokado i sadzone jajko. Można powiedzieć, że jest to wersja na bogato XD

club-sandwich

Club sandwich, czyli kanapka klubowa z sadzonym jajkiem

Składniki:

  • upieczony filet z kurczaka
  • kajzerka
  • 2 plasterki boczku
  • liście sałaty
  • 2 plasterki pomidora
  • 2-3 plasterki awokado
  • 2 łyżeczki majonezu*
  • jajko sadzone

Filet z kurczaka kroimy na plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek. Sałatę myjemy i osuszamy.

Przekrojoną kajzerkę możemy przyrumienić na patelce na której smażyliśmy boczek i jajko. Dzięki temu nabierze więcej smaku. Na bułce układamy liście sałaty, kurczaka, którego smarujemy majonezem, plasterki boczku, awokado, pomidora, jajko i przykrywamy kajzerką.

Kanapkę podajemy spiętą wykałaczką.

Smacznego 😉

* jeśli nie lubicie zwykłego majonezu, albo chcecie chociaż trochę „odchudzić” Wasz kanapkę możecie przygotować majonez z awokado.

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz