Kanapka zwykle kojarzy nam się z nudą :/ Wiadomo jeśli nie mamy czasu jest to najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie jedzenia. Ale nawet zwykłą kanapkę można zamienić w ciekawe danie. Bardzo popularną amerykańską klasyką jeśli chodzi o kanapki jest club sandwich, czyli kanapka klubowa.
Jej podstawą jest chleb tostowy. W środku znajduje się pieczony lub gotowany filet z kurczaka, plasterki soczystego pomidora, chrupiący bekon i sałata. Całość uzupełnia majonez.
Kanapka na pewno nie jest fit, ale jest pyszna!
Nieszczególnie przepadam za chlebem tostowym (no chyba że jest on zgrillowany z serem w środku ;)) i uważam, że nasze polskie pieczywo jest po prostu genialnie i bardzo smaczne, dlatego do mojej wersji kanapki klubowej użyłam kajzerki. Dodałam do niej także plasterki awokado i sadzone jajko. Można powiedzieć, że jest to wersja na bogato XD
Club sandwich, czyli kanapka klubowa z sadzonym jajkiem
Składniki:
- upieczony filet z kurczaka
- kajzerka
- 2 plasterki boczku
- liście sałaty
- 2 plasterki pomidora
- 2-3 plasterki awokado
- 2 łyżeczki majonezu*
- jajko sadzone
Filet z kurczaka kroimy na plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek. Sałatę myjemy i osuszamy.
Przekrojoną kajzerkę możemy przyrumienić na patelce na której smażyliśmy boczek i jajko. Dzięki temu nabierze więcej smaku. Na bułce układamy liście sałaty, kurczaka, którego smarujemy majonezem, plasterki boczku, awokado, pomidora, jajko i przykrywamy kajzerką.
Kanapkę podajemy spiętą wykałaczką.
Smacznego 😉
* jeśli nie lubicie zwykłego majonezu, albo chcecie chociaż trochę „odchudzić” Wasz kanapkę możecie przygotować majonez z awokado.