Confit z kaczki w oleju rzepakowym

Dzisiaj przepis na kaczkę. I to nie byle jaki bo na confit z kaczki w oleju rzepakowym. Przygotowując ją tą metodą uzyskacie wyjątkowo soczyste i delikatne mięso.

Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso wcale nie jest tłuste. Koniecznie wypróbujcie tę metodę. Naprawdę warto! 😀

Confit z kaczki w oleju rzepakowym

Składniki:

  • 4 nogi z kaczki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 600 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 gałązki majeranku (może być suszony)
  • 2 gałązki tymianku (może być suszony)
  • 2 gałązki rozmarynu (może być suszony)
  • sól

Nogi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Zalewamy je tłuszczem, który wytopił się ze smażenia. Następnie uzupełniamy olejem tak aby olej przykrył w całości nóżki (tak jak na zdjęciu). Dodajemy przecięte na połówki ząbki czosnku, zioła, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w 120°C przez co najmniej 3 godziny. Mięso ma być miękkie i odchodzić od kości.

Smacznego 😉

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

Zapraszam na www.olejkonwenanse.pl


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz