Gęsina i jabłka to para idealna podobnie jak kaczka i pomarańcze. Zazwyczaj przygotowuje się już w całości i nadziewa jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym wraz z pieczonymi jabłkami tworzą pyszne i wykwintne dnie, które wcale nie wymaga wiele pracy.
Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym
Składniki:
- 2 gęsie udka
- 300 ml soku jabłkowego (u mnie sok 100% tłoczony z jabłek firmy Hortex)
- 2 jabłka
- 6 ząbków czosnku
- około 10 cm korzeń chrzanu (można pominąć)
- suszony tymianek
- pieprz
- sól
Nogi z gęsi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy tymiankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żaroodpornym naczyniu. Dorzucamy czosnek i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Całość zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez 2,5 godziny, co jakieś 30 minut polewamy udka sokiem i tłuszczem z brytfanki. Po tym czasie odkrywamy mięso, dorzucamy pokrojone na ćwiartki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) i pieczemy około 30 minut.
Podajemy oczywiście z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
Uwielbiam gęś z jabłkami! Koniecznie muszę zrobić na święta 😉
Życzę smacznego 😉