Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym

Gęsina i jabłka to para idealna podobnie jak kaczka i pomarańcze. Zazwyczaj przygotowuje się już w całości i nadziewa jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym wraz z pieczonymi jabłkami tworzą pyszne i wykwintne dnie, które wcale nie wymaga wiele pracy.

Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym
Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym

Składniki:

  • 2 gęsie udka
  • 300 ml soku jabłkowego (u mnie sok 100% tłoczony z jabłek firmy Hortex)
  • 2 jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • około 10 cm korzeń chrzanu (można pominąć)
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól

Nogi z gęsi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy tymiankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żaroodpornym naczyniu. Dorzucamy czosnek i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Całość zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez 2,5 godziny, co jakieś 30 minut polewamy udka sokiem i tłuszczem z brytfanki.  Po tym czasie odkrywamy mięso, dorzucamy pokrojone na ćwiartki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) i pieczemy około 30 minut.

Podajemy oczywiście z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami.

Smacznego 😉

Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym

Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

2 komentarzy

Dodaj komentarz