Dzisiaj postawiałam na kurczaka i włoską klasykę. Kurczak zapiekany z pomidorem, mozzarellą i pesto to szybkie danie inspirowane popularną sałatką caprese. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu i wprost idealne na upalne dni. Do tego ryż z sałatką z duszonych warzyw i pyszny obiad gotowy.
Kurczak zapiekany z pomidorem, mozzarellą i pesto
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 2 dojrzałe pomidory
- około 4 łyżki domowego pesto z bazylii ( PRZEPIS )
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Najpierw oczyszczamy kurczaka i każdą z piersi rozcinamy poziomo na pół. Dzięki temu uzyskujemy 4 cieńsze filety. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem oraz lekko skrapiamy oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180°C przez 15-20 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy pesto z TEGO PRZEPISU. Następnie myjemy pomidory i kroimy, razem z mozzarellą w plasterki.
Po 15-20 minutach mięso wyciągamy z piekarnika. Na każdym kawałku rozsmarowujemy około łyżki pesto. Następnie układamy po dwa kawałki pomidora. Gotowe ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Na koniec dodajemy ser i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Smacznego 😉