Paprykowy kurczak z warzywami

Niesamowicie łatwy i pyszny paprykowy kurczak z warzywami. Do przepisu możecie użyć zarówno nóżek, jak i udek z kurczaka. Danie jest kolorowe i praktycznie robi się samo. Wystarczy zamarynować kurczaka, pokroić warzywa i wstawić do piekarnika. Ja użyłam tylko papryki i cukinii, ale możecie dorzucić pomidorki koktajlowe, bakłażana, czy brokuła. W każdej z wersji danie będzie równie smaczne. 

Paprykowy kurczak z warzywami

Paprykowy kurczak z warzywami

Składniki:

  • 6 nóżek lub udek z kurczaka
  • papryka żółta
  • papryka czerwona 
  • mała cukinia
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • łyżka miodu

Marynata:

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól

Na początku nacinamy w kilku miejscach mięso. Następnie mieszamy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, chilli, czosnek, kurkumę, ziele angielskie, pieprz i sól. Dokładnie obtaczamy kurczaka w przyprawach, dolewamy oliwę i ocet. Później dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (można zostawić na całą noc).

W tym czasie usuwamy z papryk gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Cukinię natomiast kroimy w półplasterki. 

Zamarynowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C (z termoobiegiem) około 45 minut. W tym czasie, jeśli używamy nóżek, kilkukrotnie obracamy mięso. Po tym czasie polewamy kurczaka miodem, posypujemy rozmarynem i zasypujemy warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy kilka razy delikatnie przemieszać potrawę.

Idealnym dodatkiem będzie ryż lub leniwe.

Smacznego 😉

Paprykowy kurczak z warzywami

Paprykowy kurczak z warzywami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.