Roladki drobiowe z czerwonym pesto

Piersi z kurczaka to idealny materiał na obiad. Można z nich przygotować dosłownie wszystko i pasują do nich prawie wszystkie składniki. Roladki drobiowe z czerwonym pesto to pyszna propozycja na danie główne. U mnie podane w towarzystwie dufinek i surówki z kapusty pekińskiej 😉

Roladki drobiowe z czerwonym pesto

Roladki drobiowe z czerwonym pesto

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • około 10 suszonych pomidorów
  • około 10 listków bazylii
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek oleju z zalewy z pomidorów suszonych
  • ząbek czosnku
  • 4 sztuki trójkątnych serków topionych
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i rozbijamy jak na kotlety.

Później pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika i pieprz. Wszystko lekko solimy. Następnie dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy dodając ewentualnie więcej oleju, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.

Rozbite piersi solimy i pieprzymy, smarujemy pesto i układamy jeden serek. Następnie zwijamy je i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Później pieczemy w 180°C przez około 40 minut.

Na koniec nie zapomnijcie wyciągnąć wykałaczek lub ściągnąć sznurek.

Smacznego 😉

Roladki drobiowe z czerwonym pesto

Roladki drobiowe z czerwonym pesto

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.