Piersi z kurczaka to idealny materiał na obiad. Można z nich przygotować dosłownie wszystko i pasują do nich prawie wszystkie składniki. Roladki drobiowe z czerwonym pesto to pyszna propozycja na danie główne. U mnie podane w towarzystwie dufinek i surówki z kapusty pekińskiej 😉
Roladki drobiowe z czerwonym pesto
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- około 10 suszonych pomidorów
- około 10 listków bazylii
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 5-6 łyżek oleju z zalewy z pomidorów suszonych
- ząbek czosnku
- 4 sztuki trójkątnych serków topionych
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i rozbijamy jak na kotlety.
Później pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika i pieprz. Wszystko lekko solimy. Następnie dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy dodając ewentualnie więcej oleju, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.
Rozbite piersi solimy i pieprzymy, smarujemy pesto i układamy jeden serek. Następnie zwijamy je i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Później pieczemy w 180°C przez około 40 minut.
Na koniec nie zapomnijcie wyciągnąć wykałaczek lub ściągnąć sznurek.
Smacznego 😉