Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Połączenie szpinaku, kurczaka i sera favita w każdej odsłonie jest strzałem w dziesiątkę. Smaki te świetnie się łączą i uzupełniają. Ja po prostu uwielbiam taki zestaw! 😀 Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony)
  • 150 g sera favita
  • 100 g ryżu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • około 300 ml bulionu (ewentualnie wody)
  • 2 łyżki oleju/smalcu/masła klarowanego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Każdą z piersi delikatnie rozbijamy (tak jak na kotlety) i doprawiamy solą i pieprzem.  Ser dzielimy na pół. Na każdą pierś nakładamy około 2 łyżek szpinaku, rozsmarowujemy go, układamy na nim ser i zawijamy ściśle w roladkę. Mięso spinamy wykałaczką lub owijamy sznurkiem.

Tak przygotowane roladki obsmażamy na tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ognień na średni i przykrywamy. Mięso dusimy około 40 minut, co jakiś czas je obracając i dolewając odrobinę wody.

Do pozostałego szpinaku dodajemy surowy ryż. Zalewamy go połową bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż całkowicie pochłonie płyn. Tak samo postępujemy z resztą bulionu. Do miękkiego ryżu dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy całość, aż zgęstnieje. Gotowy odstawiamy z ognia.

Roladki kroimy pod kątem w plasterki i układamy na ryżu.

Smacznego 😉

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.