Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Połączenie szpinaku, kurczaka i sera favita w każdej odsłonie jest strzałem w dziesiątkę. Smaki te świetnie się łączą i uzupełniają. Ja po prostu uwielbiam taki zestaw! 😀 Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony)
  • 150 g sera favita
  • 100 g ryżu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • około 300 ml bulionu (ewentualnie wody)
  • 2 łyżki oleju/smalcu/masła klarowanego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Każdą z piersi delikatnie rozbijamy (tak jak na kotlety) i doprawiamy solą i pieprzem.  Ser dzielimy na pół. Na każdą pierś nakładamy około 2 łyżek szpinaku, rozsmarowujemy go, układamy na nim ser i zawijamy ściśle w roladkę. Mięso spinamy wykałaczką lub owijamy sznurkiem.

Tak przygotowane roladki obsmażamy na tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ognień na średni i przykrywamy. Mięso dusimy około 40 minut, co jakiś czas je obracając i dolewając odrobinę wody.

Do pozostałego szpinaku dodajemy surowy ryż. Zalewamy go połową bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż całkowicie pochłonie płyn. Tak samo postępujemy z resztą bulionu. Do miękkiego ryżu dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy całość, aż zgęstnieje. Gotowy odstawiamy z ognia.

Roladki kroimy pod kątem w plasterki i układamy na ryżu.

Smacznego 😉

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu

Dodaj komentarz