Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Bardzo lubię ciasto francuskie. Jest to jedno z nielicznych ciast (oprócz ciasta filo), które wolę kupić w sklepie niż przygotowywać sama. Piecze się bardzo szybko, jest smaczne i daje duże możliwości w kuchni. Właśnie dlatego zawsze mam w lodówce jedno opakowanie. To szybkie rozwiązanie na obiad, na przekąskę, a nawet na deser 🙂

Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki z kurczakiem i szpinakiem. Podałam je jako przystawkę na obiad. Wszyscy byli zachwyceni 🙂

sakiewki

Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 200 g szpinaku baby lub mrożonego
  • 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania)
  • pojedyncza pierś z kurczaka – ok. 200 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub ulubionych przypraw)
  • pieprz
  • sól

Kurczaka kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub oleju, aż się zarumieni.
W czasie kiedy smażymy kurczaka, myjemy i siekamy szpinak (jeśli używamy świeżego). Ser feta kroimy w kostkę.
Kiedy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 180° (z termoobiegiem) przez około 13 minut, aż nasze sakiewki się zarumienią.

Smacznego 🙂

sakiweki

Uczta pod gołym niebem 2016

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.