Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Bardzo lubię ciasto francuskie. Jest to jedno z nielicznych ciast (oprócz ciasta filo), które wolę kupić w sklepie niż przygotowywać sama. Piecze się bardzo szybko, jest smaczne i daje duże możliwości w kuchni. Właśnie dlatego zawsze mam w lodówce jedno opakowanie. To szybkie rozwiązanie na obiad, na przekąskę, a nawet na deser 🙂

Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki z kurczakiem i szpinakiem. Podałam je jako przystawkę na obiad. Wszyscy byli zachwyceni 🙂

sakiewki

Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 200 g szpinaku baby lub mrożonego
  • 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania)
  • pojedyncza pierś z kurczaka – ok. 200 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub ulubionych przypraw)
  • pieprz
  • sól

Kurczaka kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub oleju, aż się zarumieni.
W czasie kiedy smażymy kurczaka, myjemy i siekamy szpinak (jeśli używamy świeżego). Ser feta kroimy w kostkę.
Kiedy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 180° (z termoobiegiem) przez około 13 minut, aż nasze sakiewki się zarumienią.

Smacznego 🙂

sakiweki

Uczta pod gołym niebem 2016

1 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.