Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami

Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami to świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak i na przystawkę. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje 🙂 Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu 😉

Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami
Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 mała cukinia
  • około 6 zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego)
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka oleju
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Na początku czyścimy kurczaka i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Następnie obsmażamy go na łyżce oleju na złoty kolor.

W międzyczasie kroimy cukinie w półplasterki i odrywamy zdrewniałe końce szparagów.

Mięso zalewamy śmietaną i dodajemy groszek. Później dusimy na średnim ogniu, aż płyn zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy cukinię.

Ciasto francuskie kroimy, tak aby powstało 6 równych kwadratów. Każdy z nich smarujemy łyżeczką pesto. Następnie nakładamy farsz z kurczaka. Na samym końcu, na górze układamy szparaga. Końce ciasta sklejamy tworząc sakiewkę.

Następnie sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 160°C, aż ładnie się zezłocą.

Smacznego 😉

Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.