Dzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Charakterystyczne dla nich jest to, że po przegryzieniu ze środka wypływa pyszny i aromatyczny bulion. Oprócz wersji mięsnej istnieje także wersja wegetariańska, której farsz to słony ser (podobny do naszego bundzu).
Ja postanowiłam przygotować wersję mięsną – wołowo-wieprzową. Farsz doprawiłam rosołem i dużą ilością zieleniny. Wyszły pyszne! W porównaniu do tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha!
Chinkali z mięsem
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- sól
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 150 ml bulionu
- pieprz
- sól
Najpierw przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekane zioła(trochę natki zostawiamy do dekoracji), przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bulion i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy.
Pierożki gotujemy w dużej ilości wody. Wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Możemy je podawać oprószone pieprzem i natką.
Smacznego 😉
Wyszły przepyszne!
Bardzo się cieszę 😉
Kuchnia gruzińska jest bardzo ciekawa pod względem smaku 🙂 Świetny przepis!
Bardzo dziękuję 😉