Chinkali z mięsem

Dzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Charakterystyczne dla nich jest to, że po przegryzieniu ze środka wypływa pyszny i aromatyczny bulion. Oprócz wersji mięsnej istnieje także wersja wegetariańska, której farsz to słony ser (podobny do naszego bundzu).

Ja postanowiłam przygotować wersję mięsną – wołowo-wieprzową. Farsz doprawiłam rosołem i dużą ilością zieleniny. Wyszły pyszne! W porównaniu do tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha!

chinkali1

Chinkali z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 ml bulionu
  • pieprz
  • sól

Najpierw przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekane zioła(trochę natki zostawiamy do dekoracji), przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bulion i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy.
Pierożki gotujemy w dużej ilości wody. Wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Możemy je podawać oprószone pieprzem i natką.

Smacznego 😉

chinkali

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

4 komentarzy

Dodaj komentarz