Duszona kapusta kiszona z mięsem to duet perfekcyjny. Wprost idealne danie na jesienne i zimowe dni. To danie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych smaków. W przepisie specjalnie nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości. U mnie w domu to danie jest naprawdę mocno pikantne, ale właśnie za to lubimy je najbardziej. Jest genialna zarówno z chlebem, jak i za dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto!
Duszona kapusta kiszona z mięsem
Składniki:
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 słoik kapusty kiszonej (1 l)
- 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości)
- 6 liście laurowe
- 6 ząbków czosnku
- ulubione przyprawy (u mnie: papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie)
- 4 łyżki smalcu (lub 2 łyżki oleju i 2 łyżki smalcu)
- pieprz
- sól
Najpierw myjemy, osuszamy i oczyszczamy mięso z błonek. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu/oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy je aż nabierze brązowego koloru. Doprawiamy je ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą, wrzucamy jedną papryczkę chili, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni, mięso polewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy do miękkość (około 1,5 godziny). Podczas duszenia co jakiś czas mieszamy mięso i podlewamy niewielką ilością wody. Z gotowego mięsa usuwamy liście laurowe, czosnek i chili. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało.
Do drugiego garnka (z grubym dnem) przekładamy kapustę kiszoną. Dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Mniej więcej w połowie kapustę doprawiamy pieprzem, papryką ostrą, mielonym zielem angielskim i czosnkiem granulowanym. Pilnujcie uzupełniania wody w kapuście, żeby jej nie przypalić. Po godzinie wyciągamy ząbki czosnku, chili, liście laurowe i je wyrzucamy. Odparowujemy resztę wody. Dodajemy dwie łyżki smalcu, solimy i dokładnie mieszamy.
Na koniec kapustę dodajemy do mięsa i delikatnie wszystko mieszamy.
Idealnym dodatkiem są pączki ziemniaczane lub po prostu chleb.
Smacznego 😉
Ten przepis od razu zapachniał mi jesienią. Koniecznie muszę spróbować, bo aż dawno nie jadłam kapustki.
Dokładnie, idealne jesienne danie 😉
Dawno kapustki nie jadłem! Świetny przepis na weekendowe obżarstwo 🙂
Dziękuję 🙂
Extra idealny szybki przepis. Polecam 🙂