Duszony karczek z papryką

W końcu pora na mięso. Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. Padło na paprykę. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Dzięki temu niezbyt ciekawy i ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle 🙂
Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia i sprawia, że karczek jest delikatny, soczysty i przepyszny.

karczek_01

Duszony karczek z papryką

Składniki:

  • 4 plastry karczku
  • mąka
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól
  • 3 kolorowe papryki
  • 2-3 łyżki masła

Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Mięso dusimy około godziny, aż będzie się rozpadało i będzie bardzo miękkie.

W czasie kiedy dusimy karczek przygotowujemy paprykę. Kolorowe papryki myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Rozgrzewamy patelkę na średnim ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki masła i paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie.

Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy.

Smacznego 🙂

karczek

karczek_02

Jemy sezonowo! Jesień

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.