Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

Dzisiaj przepis na mięsne danie główne. Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku w przeciwieństwie do mielonych są mniej tłuste, bo nie smażymy ich na tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku.

Ja przygotowałam je z wieprzowiny, a konkretnie z karczku, ale Wy możecie użyć dowolnego mięsa. Tak samo możecie kombinować z farszem dodając warzywa, zioła, czy inne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😉

Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie)
  • 500 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 125 g mozzarelli lub innego sera
  • pieprz
  • sól

Pieczarki ścinamy na cienkie plasterki. W rondelku topimy masło, wrzucamy na nie pieczarki, solimy i dusimy aż odparuje cały płyn, a pieczarki się zezłocą.

Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem co pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc gniazda. Uzupełniamy je pieczarkami.

Całość pieczemy około 40 minut w 170°C (z termoobiegiem). Po 30 minutach pieczenia gniazda posypujemy startym na tarce serem.

Smacznego 😉

Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem

4 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.