Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Uwielbiam gołąbki! Jest to jedno z tych dań, które przypomina dzieciństwo.To jedna z tych potraw, którą uwielbia cała moja rodzina. Najlepsze oczywiście są te klasyczne i tradycyjnie przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego i białego ryżu. Jeśli chodzi o proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa.

golabki

Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka)
  • 200 g boczku wędzonego
  • około 250 – 300 g ryżu
  • średniej wielkości włoska kapusta
  • łyżka smalcu
  • granulowany czosnek
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i studzimy.  Następnie delikatnie rozbieramy kapustę z liści, uważając aby ich nie uszkodzić i delikatnie ścinamy zgrubienia z każdego liścia.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy go razem z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa, dzięki temu nasz farsz będzie spoisty.

W dużej misce mieszamy mięso mielone z  mielonym ryżem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na każdym liściu kapusty układamy porcję mięsa (około garści). Zawijamy tak jak krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę.

W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim, ale ja generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu.

Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Smacznego 😉

golabki_02

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.