Kofty

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na chlebki typu flatbread. Podałam je wtedy z dipem tzatziki i cudownymi koftami. Dzisiaj czas na przepis na kofty. Ta potrawa jest bardzo popularna w Grecji i kuchni bliskowschodniej. Przygotowują ją najczęściej z jagnięciny lub baraniny, ale z powodzeniem możecie użyć dowolnego mielonego mięsa. Ja postawiłam na wieprzowo-wołowe i wyszły naprawdę pyszne 😀

Kofty

Kofty

Składniki:

  • około 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki  kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki  mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • pieprz
  • sól

Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, przyprawami i wodą. Dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. 

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie (dzięki temu się nie przypalą). Z mięsa formujemy podłużne kotleciki i nabijamy je na patyczki.

Kofty smażymy/grillujemy z każdej strony po około 5 minut. Mięso ma się ładnie zarumienić. Kofty możemy również upiec w piekarniku.

Podajemy w towarzystwie dipów np. tzatziki, ryżu lub chlebków.

Smacznego 😉

Kofty

Dodaj komentarz