Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować 😉 Tym razem przygotowałam koszyczki z mielonego mięsa z warzywami. Jest to świetna propozycja na obiad, dzięki temu, że koszyczki pieczemy w piekarniku są one dużo zdrowsze nie tradycyjne kotlety mielone i smakują fenomenalnie 😀 Ja przygotowałam je z wieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka.
Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie)
- po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- połowa małej cukinii
- 2 pomidory rzymskie/śliwkowe
- 125 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
Najpierw papryki kroimy w małą kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło i pokrojone papryki. Przykrywamy i dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając.
Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki.
Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym koszyczku układamy 3-4 plasterki cukinii i jeden plasterek pomidora.
Następnie pieczemy około 50 minut w 170°C (z termoobiegiem). Na koniec po około 40 minutach pieczenia gniazda posypujemy startym na tarce serem.
Smacznego 😉
Ciekawy pomysł na obiad muszę spróbować