Przygotowanie tego makaronu wraz z sosem trwa dosłownie chwilę. Jest to idealny pomysł na posiłek kiedy nie mamy dużo czasu. U mnie w domu pojawia się bardzo często, zwłaszcza kiedy wracam dość późno z uczelni i nie mam już na nic siły. Generalnie cały czas potrzebny na stworzenie tego przepisu to czas w którym gotuje się makaron plus chwila na połączenie go z sosem. Jeśli chodzi o nazwę to „a’la carbonara” wzięła się po prostu stąd, że po pierwsze do oryginalnego włoskiego przepisu nie wchodzi śmietana (jest to chyba najczęstszy błąd jaki popełniają kucharze), a po drugie ja użyłam całych jajek a powinno się używać tylko żółtek. Pomimo tych różnic danie jest przepyszne. Śmietana dodaje specyficznego smaku, a jajka sprawiają, że sos jest gęstszy a przez to bardziej sycący.
Makaron z boczkiem a’la carbonara
2 porcje
Składniki:
- około 250g makaronu spaghetti – połowa opakowania
- 250 g surowego boczku
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka posiekanego lub suszonego oregano
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Do podania:
- tarty ser np. parmezan lub pecorino (ilość zależy od Was)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Z boczku odcinamy skórę i białe „oczka” i kroimy go w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej boczek przez kilka minut. Boczek doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, oregano, czosnek, sól i pieprz do uzyskania jednolitego sosu. Zmniejszamy ognień pod patelką na której smażymy boczek i dodajemy przygotowany sos. Podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby sos ładnie połączył się z makaronem.
Spaghetti podajemy od razu, posypane dużą ilością sera.
Smacznego 🙂