Lubicie makaron? Ja bardzoooo 🙂 A jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy.
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
- 1 łyżka bułki tartej
- jajko
- 2 łyżki pestek słonecznika
- łyżeczka czosnku granulowanego
- świeże oregano (można zastąpić suszonym)
- 500 ml passaty pomidorowej
- świeża bazylia
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- opakowanie makaronu tagliatelle
- tarty parmezan
- pieprz
- sól
Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek. Po jakichś 8-10 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Podajemy go z sosem pomidorowym i klopsikami, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego 🙂
uwielbiam dania z makaronem 🙂 to wygląda przepysznie 🙂