Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Lubicie makaron? Ja bardzoooo 🙂 A jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy.

Makaron z pulpecikami

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • świeże oregano (można zastąpić suszonym)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • tarty parmezan
  • pieprz
  • sól

Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek. Po jakichś 8-10 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Podajemy go z sosem pomidorowym i klopsikami, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią.

Smacznego 🙂

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Jeden komentarz

Dodaj komentarz