Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczny i łatwy w obróbce kawałek mięsa. Dodatkowo nie potrzeba dużo czasu, żeby ją przygotować. Osobiście bardzo ją lubię i często przygotowuję w domu.
Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z klasycznych i łatwych przepisów na polędwiczkę wieprzową. Sama bardzo często z niego korzystam i uważam, że jest to jedna z najsmaczniejszych form wykorzystania tego mięsa.
Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem
2 porcje
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2-3 łyżki ziarnistego pieprzu kolorowego
- kilka listków szałwii
- gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego/oleju
- sól
Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku.
Polędwiczkę myjemy, obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy na nie listki szałwii, rozmaryn i obrane ząbki czosnku (w całości). Następnie wrzucamy mięso i smażymy je na złoty z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żarodpornego, polewamy tłuszcze ze smażenia i układamy na niej zioła i czosnek (lub pozostawiamy na patelce, jeśli można ją wkładać do piekarnika). Mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut.
Upieczoną polędwiczkę wyciągami z piekarnika, odkrywamy i pozostawiamy na 5-8 minut, żeby odpoczęła. Po tym czasie kroimy ją na plasterki.
Ja najczęściej podaję polędwiczkę na puree z ziemniaków z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Świetnym dodatkiem będzie także sos grzybowy.
Smacznego 😉
Ulala, ulala, ja bym je zjadł z tymi zakręconymi bułeczkami z pesto 😉
Wyglądają tak apetycznie, że ślinotoku można dostać 🙂
Dziękuję 😉
ojaacieeeee 😀 to pierwsze co mi przyszło na myśl. Niesamowicie soczysta i aromatyczna