Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem

Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczny i łatwy w obróbce kawałek mięsa. Dodatkowo nie potrzeba dużo czasu, żeby ją przygotować. Osobiście bardzo ją lubię i często przygotowuję w domu.

Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z klasycznych i łatwych przepisów na polędwiczkę wieprzową. Sama bardzo często z niego korzystam i uważam, że jest to jedna z najsmaczniejszych form wykorzystania tego mięsa.

Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem

2 porcje

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2-3 łyżki ziarnistego pieprzu kolorowego
  • kilka listków szałwii
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego/oleju
  • sól

Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku.

Polędwiczkę myjemy, obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy na nie listki szałwii, rozmaryn i obrane ząbki czosnku (w całości). Następnie wrzucamy mięso i smażymy je na złoty z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żarodpornego, polewamy tłuszcze ze smażenia i układamy na niej zioła i czosnek (lub pozostawiamy na patelce, jeśli można ją wkładać do piekarnika). Mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut.

Upieczoną polędwiczkę wyciągami z piekarnika, odkrywamy i pozostawiamy na 5-8 minut, żeby odpoczęła. Po tym czasie kroimy ją na plasterki.

Ja najczęściej podaję polędwiczkę na puree z ziemniaków z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Świetnym dodatkiem będzie także sos grzybowy.

Smacznego 😉

3 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.