Polędwiczka w sosie borowikowym

Na większości blogów królują już świąteczne dania, ale ja postanowiłam postawić po raz ostatni w tym roku na jesienne smaki 🙂 Prawdę powiedziawszy polędwiczka w sosie borowikowym może być również pomysłem na przepyszne świąteczne dania XD A ja już od jakiegoś czasu miałam smaka na intensywny, grzybowy sos. Takie proste i aromatyczne danie. Jako bazy użyłam borowików i polędwicy wieprzowej. 

Ten sos to prawdziwa bomba smakowa. Jest intensywnie grzybowy i kremowy z lekko wyczuwalną nutą rozmarynu i whisky. Idealnym dodatkiem do niego będą kluski lub kopytka. 

Polędwiczka w sosie borowikowym

Polędwiczka w sosie borowikowym

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 150 – 200 g borowików (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 50 ml whisky
  • 250 ml wody/bulionu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz 
  • sól

Najpierw zajmujemy się mięsem. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w plasterki. Następnie każdy z nich poruszamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju i obsmażamy mięso z obu stron na ładny brązowy kolor. Później do mięsa dodajemy masło, rozmaryn, posiekany drobno czosnek i pokrojone w duże kawałki borowiki. Smażymy 2 minuty, co jakiś czas mieszając i całość zalewamy whisky. Gotujemy, aż większość płynu odparuje.

Następnie dodajemy wodę/bulion oraz sos sojowy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy sos, aż płyn odparuje i uzyskamy pożądaną gęstość (u mnie około 5 minut na dużym ogniu). Dodajemy drobno posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Podajemy z kluskami lub kopytkam.

Smacznego 😉

Polędwiczka w sosie borowikowym

Polędwiczka w sosie borowikowym

Polędwiczka w sosie borowikowym

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.