Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

Czas na mięcho! I to nie byle jakie bo na polędwiczkę wieprzową. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie 🙂

Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • około 70 ml białego wina
  • 1-2 łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 250-300 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżego majeranku (można pominąć)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • sól

Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy pięścią. Później doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je winem. Podgrzewamy, aż płyt całkowicie odparuje. Później dolewamy wodę, lekko dosalamy, dorzucamy całe ząbki czosnku i przykrywamy. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody.

Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan.

W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem.

Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek.

Smacznego 😉

Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.