Czas na mięcho! I to nie byle jakie bo na polędwiczkę wieprzową. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie 🙂
Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- około 70 ml białego wina
- 1-2 łyżki świeżo tartego chrzanu
- 250-300 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżego majeranku (można pominąć)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30%
- pieprz
- sól
Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy pięścią. Później doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je winem. Podgrzewamy, aż płyt całkowicie odparuje. Później dolewamy wodę, lekko dosalamy, dorzucamy całe ząbki czosnku i przykrywamy. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody.
Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan.
W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem.
Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek.
Smacznego 😉
Bardzo lubię takie szybkie i proste przepisy, z których wychodzi coś genialnego 🙂
Ja też, człowiek się nie napracuje a efekt i tak jest pyszny