Rolada ze schabu z omletem

Dzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. 😉  Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.

Rolada ze schabu z omletem

Rolada ze schabu z omletem

Składniki:

  • około 1 kg kawałek schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie kocanka włoska, rozmaryn, szałwia i tymianek)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz 
  • sól

Najpierw przygotowujemy omlety. Paprykę kroimy w kostkę. W misce rozkłucamy jajka. Następnie dodajemy paprykę, groszek i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i doprawiamy do smaku solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.

Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. 😉 Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby był równej grubości. Schab solimy, pieprzymy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Kładziemy na nim omlety i ostrożnie zwijamy tworząc roladę. Później nadajemy jej ładny kształt wiążąc ją sznurkiem.

Pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia, zapinamy i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy około 1h 15 minut w 180°C. 15 minut przed końcem rozcinamy folię żeby mięso się podpiekło. Gotowy schab wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia.

Roladę podajemy pokrojoną na plasterki i polaną ulubionym sosem (ja polecam koperkowy lub grzybowy).

Smacznego 😉

Rolada ze schabu z omletem

Rolada ze schabu z omletem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.