Roladki schabowe z pieczarkami w sosie

Schab, podobnie jak kurczak jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam robić z niego różnego rodzaju roladki z różnymi farszami. Roladki schabowe z pieczarkami w sosie to bardzo klasyczne i proste rozwiązanie. Genialna propozycja na obiad.

Roladki schabowe z pieczarkami w sosie

Roladki schabowe z pieczarkami w sosie

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 500 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki + trochę do panierowania
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Pieczarki czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje.

Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Każdą obtaczamy w mące. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę.

Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki.

Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę sosu, żeby ją zahartować, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje i zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy roladki z powrotem do sosu i ściągamy z ognia.

Smacznego 😉

Roladki schabowe z pieczarkami w sosie

Roladki schabowe z pieczarkami w sosie

Dodaj komentarz