Shoarma wieprzowa

Shoarma to kultowa potrawa kuchni bliskowschodniej. Pierwszy raz spróbowałam jej w restauracji Sphinx specjalizującej się w bliskowschodniej kuchni i się zakochałam. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka.

Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym dopełnieniem będzie także lekka surówka.

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2-3 goździki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól

Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra i goździki, ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Wrzucamy do miseczki, dodajemy resztę przypraw, sól i mieszamy.

Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Dzielimy ją wzdłuż włókien na pół, a następnie kroimy obie części w poprzek włókien w bardzo cieniutkie plasterki. Doprawiamy mieszanką przypraw, olejem i dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie mięso smażymy na gorącej patelni, aż się zarumieni.

Podajemy z lekką surówką, ryżem lub chlebkiem pita oraz z dipami.

Smacznego 😉

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

4 komentarzy

Dodaj komentarz