Wieprzowa pieczeń rzymska

Wieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach 😉

Wieprzowa pieczeń rzymska

Wieprzowa pieczeń rzymska

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • pieprz
  • sól

Wymiary formy 11 x 22 cm.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mielonego mięsa. Doprawiamy go jajkiem, bułką tartą, przyprawami, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy mięso.

Keksówkę dokładnie smarujemy tłuszczem. Do połowy wykładamy ją mięsem, następnie na środku układamy obrane ugotowane na twardo jajka, przykrywamy je resztą mięsa, dociskamy i formujemy. 

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut. 

Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów.

Smacznego 😉

Wieprzowa pieczeń rzymska

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.