Zapiekanka hamburgerowa

Zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem na obiad dla osób zabieganych i zapracowanych. Generalnie wymaga od nas wrzucenia wszystkiego do jednego naczynka i wstawienia do piekarnika. Ja uwielbiam zapiekanki jeszcze za to, że można je wstawić do lodówki i z powodzeniem, bez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień.

Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO!

Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała 😉 Efekt jest nie tylko ciekawy wizualnie, ale i pyszny.

Zapiekanka hamburgerowa

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki chilli
  • 2 ogórki kiszone
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
  • 200 g sera żółtego (takiego który dobrze się topi, u mnie cheddar)
  • pieprz
  • sól

Bułeczki:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 180 ml ciepłej wody (ale NIE gorącej!)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania

Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei nam się do rąk podsypcie blat większą ilością mąki. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut.

W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec jeśli nasze mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno wykładamy całe mięso i posypujemy je startym na tarce o dużych oczkach serem. Z ciasta formujemy około 12 kulek (w zależności o wielkości naczynia kulek musi być więcej lub mniej) układamy je na górze naszej zapiekanki w niewielkich podstępach, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut, do momentu zrumienienia bułeczek.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

4 komentarzy

Dodaj komentarz