Taco z chili

Dzisiaj będzie kuchnia meksykańska. Lekko na pewno nie będzie, natomiast będzie bardzo aromatycznie i pikantnie. No i oczywiście smacznie. Taco z chili i dodatkami to danie bardzo mocno kojarzące się z Meksykiem. Danie typu street food – czyli takie, które można zjeść na ulicy, bez używania sztućców. W każdym kraju znajdziemy chociaż jedno takie danie – w Polsce są to przepyszne zapiekanki – przynajmniej takie jest moje zdanie, w końcu mieszkam w Krakowie, a tu właśnie u nas są najlepsze zapiekanki 😀

Do przygotowania taco użyłam gotowych muszli, ponieważ je uwielbiam, a zwłaszcza to jak chrupią 🙂

Taco z chili

Taco z chili

Składniki:

  • około 500 g mielonej wołowiny
  • około 1 kg passaty pomidorowej lub obranych i pokrojonych pomidorów 
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili (rodzaj i jej ilość zależy od tego jak bardzo pikantne dania lubicie, u mnie mała Jalapeño)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Dodatki:

  • muszle taco lub tortille kukurydziane
  • mała sałata rzymska
  • 200 g ostrego sera (np. cheddar)
  • awokado lub guacamole
  • marynowane papryczki chili (opcjonalnie)

Najpierw siekamy czosnek i papryczkę chili. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a później wrzucamy na nią przyprawy: kmin rzymski, koper włoski i ziele angielskie. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Znów smażymy kilka sekund. Następnie dorzucamy mięso, dokładnie łączymy je z przyprawami i rozkładamy równomiernie na całej patelni. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do całkowitego odparowania wody – około 20-25 minut. Następnie dodajemy passatę lub pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Mięso dusimy tak przez około 45 minut. Ma z niego powstać gęsta pasta. Pod koniec duszenia doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy.

W czasie kiedy nasze mięso się dusi możemy zająć się dodatkami. Sałatę rzymską kroimy na cieniutkie paski. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli używamy tylko awokado to kroimy je w drobną kostkę (a jeśli jest twarde możemy je wrzucić do rozdrabniacza), a jeśli chcemy użyć guacamole to odsyłam Was do przepisu LINK.

Gotowe składniki najlepiej poukładać w miseczkach i podać.Wtedy każdy może złożyć taco z tym na co ma akurat ochotę.

Smacznego 😉

Taco z chili

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.