Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

W końcu wyszło słonko i pogoda się poprawia. Wprawiło mnie to w dobry nastrój, wiec przygotowałam kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami rodem ze słonecznej Italii. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Kluseczki są lekkie i delikatne z dodatkiem duszonych pomidorków wprost genialnie się dopełnia. Na pewno przygotuję je jeszcze nie raz 😉

Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

2 porcje

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 25 g sera grana padano/parmezanu
  • sól

Duszone pomidorki:

  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Na początku na sitku odsączamy ricottę. Następnie serek łączymy z jajkiem i startym na drobnych oczkach serem grana padano lub parmezanem. Lekko solimy, a później dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy bez grudek. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą lekko solimy.

Przed wrzuceniem kluseczek przygotowujemy pomidorki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z posiekanym drobno czosnkiem. Smażymy chwilę uważając żeby nie spalić czosnku. Później dorzucamy pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu około 5-6 minut. 

W między czasie na gotującą się wodę wrzucamy kluseczki tzn. zmoczoną łyżką nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wody. Gotujemy je 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

Ugotowane kluseczki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i później przerzucamy na patelnię z pomidorkami. Następnie całość doprawiamy posiekaną bazylią i podsmażamy 3 minuty. 

Smacznego 😉

Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

Dodaj komentarz