W końcu wyszło słonko i pogoda się poprawia. Wprawiło mnie to w dobry nastrój, wiec przygotowałam kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami rodem ze słonecznej Italii. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Kluseczki są lekkie i delikatne z dodatkiem duszonych pomidorków wprost genialnie się dopełnia. Na pewno przygotuję je jeszcze nie raz 😉
Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami
2 porcje
Składniki:
- 250 g ricotty
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- około 25 g sera grana padano/parmezanu
- sól
Duszone pomidorki:
- około 200 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku na sitku odsączamy ricottę. Następnie serek łączymy z jajkiem i startym na drobnych oczkach serem grana padano lub parmezanem. Lekko solimy, a później dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy bez grudek. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą lekko solimy.
Przed wrzuceniem kluseczek przygotowujemy pomidorki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z posiekanym drobno czosnkiem. Smażymy chwilę uważając żeby nie spalić czosnku. Później dorzucamy pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu około 5-6 minut.
W między czasie na gotującą się wodę wrzucamy kluseczki tzn. zmoczoną łyżką nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wody. Gotujemy je 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane kluseczki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i później przerzucamy na patelnię z pomidorkami. Następnie całość doprawiamy posiekaną bazylią i podsmażamy 3 minuty.
Smacznego 😉