Kluski makaronowe z ziemniakami

Uwielbiam wszystkie kluchy i kluski 😀 Moja mama do dziś wspomina, że jak byłam mała to na pytanie co chcę na obiad, odpowiedź była jedna – KLUSKI. Kluski makaronowe z ziemniakami znajdują się w czołówce moich ulubionych potraw. Podane koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków. Są pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski 😉

Kluski makaronowe z ziemniakami

Kluski makaronowe z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około 100 g mąki
  • 1 jajko
  • sól

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej). Odciśnięty płyn pozostawiamy w misce i czekamy aż skrobia opadnie na dno. Wylewamy płyn, do miski przerzucamy ziemniaki i mieszamy je z osadzoną na dnie skrobią.

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko i sól. Zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim równo ziemniaki i ściśle zwijamy tworząc roladę. Kroimy ją na mniej więcej 2 centymetrowe kawałki.

Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc od chwili ich wypłynięcia. Gotowe odcedzamy.

Podajemy gorące, polane sosem lub skwarkami. Na zdjęciu z sosem z bitkami wieprzowymi i sałatką z pieczonego buraka.

Smacznego 😉

Kluski makaronowe z ziemniakami

4 komentarzy

Dodaj komentarz